Dit zijn de 8 beste bronnen voor je visuele content

visuele content

Veel mensen zijn visueel ingesteld. Foto’s en video’s zijn dus van onschatbare waarde voor je website. Met deze bronnen valt er in ieder geval genoeg te kiezen!

Moeiteloos de mooiste foto’s scoren

Voor visuele content kun je natuurlijk zelf met je fotocamera op pad gaan. Maar als je geen begenadigd fotograaf bent, is het toch lastig om de juiste sfeer vast te leggen. En wat dacht je van alle tijd die het kost om steeds weer nieuwe foto’s te maken? Gelukkig zijn er genoeg websites die gratis en rechtenvrij materiaal aanbieden. Dus berg die camera maar op en maak gebruik van de mooiste foto’s en video’s van professionals.

Betoverende landschappen op Unsplash

Eén van de bekendste bronnen voor gratis fotomateriaal is het Canadese Unsplash. Het begon als een klein project van Crew, een website waar freelance fotografen en ontwerpers met elkaar in contact komen. Al snel begonnen ze hun werk met de wereld te delen. En met succes. Want inmiddels weten miljoenen mensen Unsplash te vinden.

Unsplash heeft een groot aanbod aan foto’s in een hoge resolutie. Hierdoor zijn ze bruikbaar voor websites en blogs, maar je kunt ze bijvoorbeeld ook inzetten voor presentaties. Het onderwerp van de foto’s varieert. Toch zijn steden en landschappen wel favoriet. Het fijne is dat Unsplash elke tien dagen weer tien nieuwe foto’s aan de collectie toevoegt. Zo blijf je variëren.

Little Visuals

Little Visuals lijkt in veel opzichten op Unsplash. Ook hier vind je veel foto’s met betoverende landschappen die je vrij kunt gebruiken. De ondergaande zon op IJsland of een foto van de bekende Schotse mist kan zomaar op jouw website prijken. Door de dood van oprichter Nic Jackson worden de collectie sinds eind 2013 helaas niet meer aangevuld. Maar met zijn oude foto’s heeft hij wel een mooie nalatenschap achtergelaten.

Een kijkje in de wereld van Gratisography

Bij Gratisography stap je in de wereld van fotograaf Ryan McGuire. Hij staat bekend om de vele foto’s die een lach op je gezicht toveren. Twee slapende mannen op een vliegveld, een Volkswagen busje dat is vastgelopen in de woestijn of een kalfje dat uitgelaten wordt: je kunt het zo gek niet bedenken of het is te vinden op Gratisography. Een aanrader!

Death to the Stock Photo

De naam Death to the Stock Photo klinkt behoorlijk provocerend. Maar het laat wel meteen de visie van deze groep fotografen zien. Een paar jaar geleden waren ze helemaal klaar met de traditionele stockfoto’s, die vaak wat saai en inspiratieloos zijn. Ze wilden juist goede foto’s verspreiden zonder dat mensen er meteen de hoofdprijs voor moesten betalen. Het begin van Death to the Stock Photo was een feit.

Deze website is een samenwerkingsverband van een aantal creatievelingen. Iedereen heeft zo zijn eigen stijl van fotograferen waardoor er een unieke collectie ontstaat. Als je je abonneert, stuurt Death to the Stock Photo elke maand weer nieuwe gratis foto’s naar je mailbox. Wil je meer keuze hebben? Voor 10 dollar per maand heb je toegang tot de complete collectie.

Het overzichtelijke picjumbo

Meestal heb je al wel een duidelijk beeld van het soort foto dat je zoekt. Daarom heeft picjumbo alles handig onderverdeeld in categorieën. Zo is er een categorie met schattige dieren, architectuur en vakantie. Maar je kunt ook kiezen voor mode, eten en drinken, technologie en nog veel meer. Voor je het weet, heb je jouw favoriete foto al gevonden.

Nog meer rechtenvrije foto’s op Raumrot

Tijdens je zoektocht naar de perfecte foto kom je waarschijnlijk steeds meer websites tegen die gratis rechtenvrije foto’s aanbieden. Raumrot mag je zeker niet overslaan. Het bijzondere aan deze website is dat er verschillende stijlen en effecten te vinden zijn. Denk aan retro, extra levendige kleuren of juist zwart-wit fotografie. De foto’s passen dus altijd bij de stijl van jouw website.

De gekste patronen in The Pattern Library

Soms wil je eens iets anders dan foto’s van landschappen, steden of grappige dieren. En dan kun je terecht bij The Pattern Library. De website heeft gratis patronen en dessins die zijn gemaakt door getalenteerde ontwerpers. Wat dacht je van een vrolijk kiwi-patroon? Of ga je toch liever voor een grafisch lijnenspel? Het leuke is dat je deze patronen in je eigen werk kunt integreren. Op deze manier geef je er je eigen draai aan.

De gratis video’s van Pexels

Je hebt inmiddels gelezen over websites die gratis foto’s of zelfs grafische patronen aanbieden. Maar het is ook mogelijk om kosteloos rechtenvrije video’s te downloaden. En juist daarvoor kun je terecht bij Pexels.

Alle video’s op Pexels vallen onder de zogenaamde Creative Commons Zero (CC0) licentie. Dat betekent dat je de beelden naar eigen inzicht mag bewerken. Uiteraard kun je er ook gewoon voor kiezen om de video’s in de originele staat te houden. Want de beelden van grazende koeien, taxiënde vliegtuigen of stoere motoren zijn eigenlijk al mooi zoals ze zijn.

Het begint met een goed plan

Het is best lastig om de juiste foto visuele content voor je website te vinden. Het is daarom aan te raden dat je eerst een duidelijk plan maakt voordat je echt begint met zoeken. Natuurlijk is het onderwerp belangrijk. Maar daarnaast moet je ook nadenken over het kleurenpalet en de sfeer die de foto oproept. Een goed concept helpt je echt om het perfecte resultaat te bereiken. Succes!


Geschreven door Suzanne


Leave a Reply

Your email address will not be published / Required fields are marked *