Writer’s block? Met deze 6 tips kun je snel weer verder!

Het overkomt iedere schrijver weleens: een writer’s block. Maar wat moet je doen als je de woorden gewoon niet op papier krijgt? Wij geven je een paar handige tips.

Tip 1: De perfecte warming-up

Iedere sporter weet dat het onverstandig is om vanuit het niets aan een wedstrijd te beginnen. Er is een goede warming-up nodig om de spieren los te maken en om een beetje warm te draaien. En van die tactiek kun je als tekstschrijver wel wat leren.

Begin de dag met een paar simpele schrijfoefeningen. Zet bijvoorbeeld eens een paar willekeurige woorden op papier. Schrijf met elk woord een zin die bij het onderwerp van jouw artikel past. Hoewel deze zinnen waarschijnlijk nooit de definitieve versie halen, stimuleren ze wel je creativiteit. Ideaal toch?

Tip 2: Doe research

Op internet is werkelijk alles te vinden. Hierdoor is de digitale wereld een onmisbare bron van inspiratie. Google eens op het onderwerp voor je begint met schrijven. De kans is groot dat je interessante informatie tegenkomt waar je zelf nog niet aan had gedacht.

Tip 3: Begin gewoon met schrijven

In creatieve beroepen draait het allemaal om inspiratie. Of toch niet? Natuurlijk hoop je dat er opeens een briljante openingszin in je hoofd zit waarna de rest van de tekst vanzelf lijkt te komen. Maar in de praktijk werkt het vaak niet zo. En dan heb je niet de luxe om te gaan zitten wachten, want die deadline komt steeds dichterbij.

Ga dus gewoon eens achter je laptop zitten en begin met schrijven. Schrijf alles op wat in je hoofd opkomt. Let daarbij niet teveel op details. Spelling, correcte zinsconstructies…..het is allemaal even niet van belang. Het gaat erom dat je blijft schrijven. Op deze manier komen je ideeën vanzelf op gang.

Tip 4: Even geen afleiding meer

Teveel afleiding is één van de grootste valkuilen voor een tekstschrijver. Dus zit je vast in een tekst? Zet de radio uit, telefoon op stil en lees tussendoor geen binnenkomende mailtjes meer. Alleen op deze manier kun je je volledig focussen. Want het artikel is op dit moment het enige wat telt.

Tip 5: Hoezo beginnen bij het begin?!

De meeste mensen beginnen keurig bij het begin als ze je artikel lezen. Het lijkt dus logisch om als tekstschrijver ook bij de inleiding te beginnen en zo zin voor zin naar het einde toe te werken. Toch kan die methode erg belemmerend werken.

Als de ideeën voor die eerste alinea niet willen komen, gooi de boel dan eens een keer om. Misschien staat de laatste alinea of die ene tussenparagraaf wél binnen no time op je scherm. Dit geeft meteen vertrouwen voor de alinea’s waar je meer moeite mee hebt.

Tip 6: Maak je hoofd helemaal leeg

Heb je alles geprobeerd maar willen de woorden echt niet komen? Het enige wat in dat geval nog helpt, is afstand nemen. Ga even koffie drinken of maak een lange wandeling met de hond. Zo raakt je hoofd leeg en kun je er weer met frisse moed tegenaan!

“Schrijf alles op wat in je hoofd opkomt”
Share on Twitter


Geschreven door Suzanne


Leave a Reply

Your email address will not be published / Required fields are marked *