Interview met René

Deze maand vertelt schrijver René ons alles over zijn ervaring bij greatcontent. Van het zoeken naar een onderwerp en goede invalshoek tot het afleveren van een aantrekkelijke tekst met een prikkelende titel. En hoe je nu precies een mooi inkomen uit het schrijven haalt? René weet er alles van. 

Hi Rene, fijn je te ontmoeten! Hoe ben je als schrijver terechtgekomen bij greatcontent?

Ik kwam in september 2012 op de website van greatcontent terecht toen ik online op zoek was naar schrijfopdrachten. Omdat ik niet eerder op deze manier gewerkt had, stond ik er in aanvang wat argwanend tegenover. Maar al snel bleek dat alles klopte en dat er regelmatig interessante nieuwe opdrachten op het platform verschenen die, na acceptatie door de opdrachtgever, keurig en op tijd uitbetaald werden. Dit gaf vertrouwen en een goede basis om vanuit mijn eigen woning leuk werk te kunnen doen op door mijzelf te bepalen dagen en tijdstippen.

Hoe was je eerste maand als schrijver?

In mijn eerste maand als schrijver voor greatcontent schreef ik in 2,5 weken 67 opdrachten over schoenen en autobanden. Van beide onderwerpen wist ik niet zoveel af, maar het bleek een uitdaging om al mijn creativiteit te gebruiken om toch goede teksten te kunnen afleveren. Al snel ontdekte ik hoe eenvoudig het is om relevante informatie op internet te vinden die ik kon gebruiken om unieke teksten te schrijven. Ik bleek er succesvol in en kreeg steeds meer plezier in iedere nieuwe uitdaging. Ik had er destijds nog geen idee van dat het aantal teksten en de verdiensten zouden uitgroeien tot een succesvolle samenwerking die tot vandaag voortduurt.

Heb je ooit een klant geblokkeerd? Waarom?

Met de meeste opdrachtgevers kan ik uitstekend uit de voeten. Ik heb nu bijna 3.600 tekstopdrachten op het platform van greatcontent verwerkt waarvan er slechts 3 door een opdrachtgever geweigerd zijn. Zelf heb ik nooit een opdrachtgever geblokt. Wel zijn er heel soms opdrachtgevers waarmee ik niet volledig op een lijn zit. In voorkomende gevallen schrijf ik liever niet voor deze opdrachtgevers of kijk ik extra aandachtig naar hun briefings om problemen te vermijden. Wat dat betreft is greatcontent echt een afspiegeling van elke andere werksituatie waarin je ook niet altijd met iedere opdrachtgever goed uit de voeten kunt.

Heb je een favoriet soort tekst of project?

Hoewel ik heel veel over mode en reisbestemmingen geschreven heb, heb ik niet echt favoriete teksten of bepaalde onderwerpen waar ik het liefst over schrijf. Greatcontent heeft tegenwoordig een zeer uiteenlopend aanbod en juist deze diversiteit spreekt mij enorm aan. Ik heb geleerd dat zelfs een tekst over een onderwerp waar ik weinig of geen affiniteit mee heb juist kan leiden tot veel creativiteit door grondige research en inlevingsvermogen. Een goede briefing van de opdrachtgever speelt hierbij vaak wel een cruciale rol.

Hoeveel tijd spendeer je dagelijk op het greatcontent platform?

Gemiddeld ben ik tegenwoordig zo’n 6 uur per dag op het platform van greatcontent te vinden. Ik werk op wisselende dagen en uren die mij het beste uitkomen. Vaak gewoon doordeweeks en af en toe in het weekend. Ik leg met mijn werkzaamheden voor Great Content een leuke basis naast mijn overige werkzaamheden als zelfstandige die deels ook te maken hebben met schrijven en deels met aantrekkelijke opdrachten in het culturele circuit en het onderwijs.

Hoe deel je je vrije tijd in? Heb je normaal vrij in het weekend of verkies je een paar weken hard te werken en dan vrij te nemen?

Ik probeer altijd een goede balans te vinden tussen werk en vrije tijd. Regelmaat is hierbij voor mij geen absolute voorwaarde maar wel een streven. De avonden en de weekenden houd ik graag zoveel mogelijk vrij voor mijn gezin, mijn hobby’s en mijn overige werkzaamheden in onder meer de muziek en de organisatie van culturele evenementen en poëzieworkshops. Door secuur om te gaan met het aannemen van schrijfopdrachten via Great Content weet ik mijn agenda goed gedoseerd te vullen met leuk en afwisselend werk dat veel vraagt van mijn persoonlijke inbreng.

Heb je soms problemen tijdens het werken voor greatcontent? Hoe zoek je hier een oplossing voor?

Het klinkt misschien als een cliché, maar ik ben niet gewend om te denken in problemen, maar veel meer in mogelijkheden. Dit is voor mij de meest constructieve manier om tot een oplossing te komen wanneer bepaalde dingen niet lekker lopen. Via greatcontent Support, maar ook telefonisch, ben ik steeds snel en goed geholpen met kleine storingen en problemen op de website of binnen een opdracht. Ik wacht nooit te lang met het contact zoeken met het greatcontent team omdat ik er niets aan heb wanneer een opdracht voor grote frustraties zorgt. In het verleden had ik ook nogal eens wat vragen over html codes, maar door de antwoorden van het team en het zelf uitzoeken van het gebruik van html ben ik ondertussen een heel eind gekomen.

Wat motiveert je om te blijven schrijven voor greatcontent?

Momenteel zijn het aantal opdrachten en mijn inkomsten bij greatcontent zeer stabiel. Ik haal er geen topsalaris maar wel een redelijk basisinkomen uit dat mij in de gelegenheid stelt om daarnaast inkomsten te genereren uit andere leuke en creatieve dingen. Bovendien zijn de opdrachten bij greatcontent vrijwel altijd aangenaam om te schrijven en ervaar ik veel vrijheid en eigen regie.

Welke zaken kunnen we nog verbeteren of jou het leven makkelijker maken?

Een van de weinige dingen die op dit moment voor verbetering vatbaar zijn op het platform, is de briefing van sommige opdrachtgevers. Vaak is het in orde maar soms ook erg onduidelijk en vooral veel te veel info waardoor je door de bomen het bos niet meer ziet. Opdrachtgevers mogen wat mij betreft vaak wat meer aangestuurd worden bij het geven van korte en bondige instructies die aan duidelijkheid niets te wensen over laten.

Bedankt voor het fijne gesprek!


Comments

  1. Annie Bangert - 6 August, 2015 @ 12:14

    Helemaal eens met de laatste opmerking.

  2. jason - 7 August, 2015 @ 07:13

    Ik heb me laatst ingeschreven. Ik ben ingedeeld in catagorie 4. Ik ben geen professioneel schrijver maar het schrijven ging me altijd al makkelijk af.
    Ik vraag me of of het mogelijk is om regelmatig 400 euro per maand te kunnen verdienen. Dat zie ik als mijn basisinkomen waar ik mijn vaste lasten van kan betalen. Zo zou ik mijn leven kunnen invullen hoe ik het zelf wil. Is er een GC-schrijver die mijn vraag kan beantwoorden?

Leave a Reply

Your email address will not be published / Required fields are marked *