Hoe schrijf je over lastige onderwerpen?

lastige onderwerpen

Iedere tekstschrijver loopt er weleens tegenaan: van die lastige (vaak technische) teksten die je maar moeilijk op papier krijgt. Toch wil dat niet zeggen dat je deze opdrachten altijd maar links moet laten liggen. Want met deze handige tips durf jij het artikel misschien wél aan!

Verkort de research tijd

De teksten die je schrijft, moeten inhoudelijk natuurlijk wel kloppen. Onderwerpen waar je weinig over weet, kosten daarom vaak de nodige research tijd. Maar tijd is geld, zoals het oude spreekwoord al zegt. Een goede manier om deze tijd te verkorten, is door regelmatig over gelijksoortige producten of categorieën te schrijven. Op deze manier raak je vanzelf vertrouwd met de materie. Je hoeft nu minder onderzoek te doen voor je daadwerkelijk met het schrijven kunt beginnen.

Maak slim gebruik van Google

Om je niet teveel te verliezen in je internetzoektocht, moet je ook weten hoe je het beste kunt zoeken. Gelukkig zijn er van die fijne trucjes waarmee je snel de juiste informatie naar boven haalt. Vooral de dubbele aanhalingstekens zijn onmisbaar voor jou als tekstschrijver. Hiermee wordt je zoekopdracht namelijk exact gevolgd. En dat kan erg handig zijn. Ben je bezig met een tekst over elektronica? Typ dan de exacte naam en het producttype tussen dubbele aanhalingstekens. Zo weet je zeker dat je je niet door een hele lijst met ventilatoren of scheerapparaten heen hoeft te werken voor je het juiste apparaat tegenkomt.

Nog meer inspiratie op het internet

Zelfs als je niets weet over het onderwerp, kom je een heel eind als je slim gebruik maakt van het wereldwijde web. Want echt…..jij bent niet de eerste die over dit onderwerp schrijft. Een zoektocht op het internet biedt uitkomst. Andere schrijvers hebben immers tips en ervaringen waar je zelf nooit opgekomen zou zijn. Let er wel op dat je deze internetteksten alleen gebruikt als inspiratiebron. Simpelweg knippen en plakken is echt ‘not done’. Tekstschrijven blijft immers een vak voor creatievelingen.

Verzin een goede invalshoek

Niet alle teksten die je tijdens je loopbaan schrijft, zullen even spannend worden. Zo draait het bij een technische tekst eerder om de feiten dan om jouw creativiteit. Maar dat wil niet zeggen dat het stuk saai en inspiratieloos moet zijn. Een goede, professionele schrijver gaat dan ook op zoek naar een invalshoek die wél interessant is. Want er is altijd wel iets fascinerends te vinden. Worstel je met een tekst over het nieuwste type printer? Misschien kom je er tijdens je onderzoek dan wel achter dat dit apparaat veel scherpere afdrukken maakt dan andere printers. En dat is een gegeven waar jij als tekstschrijver iets mee kunt! Voor je het weet, heb je al een mooi begin gemaakt aan de tekst. De rest komt vanzelf.

Maak het jezelf niet té moeilijk

Het leuke van het vak van tekstschrijver is dat je steeds weer verschillende onderwerpen tegenkomt. Sommigen liggen je, terwijl andere onderwerpen een wat grotere uitdaging zijn. Zo’n uitdaging is leuk, maar maak het jezelf niet té moeilijk. Heb je ergens echt geen verstand van? Schaam je dan niet om de opdracht over te slaan. Ook een tekstschrijver mag gewoon ‘nee’ zeggen.


Comments

 1. Marinus Kruissen - 11 June, 2015 @ 00:50

  Dank je wel voor de interessante informatie. Dit soort lessen zijn belangrijk voor ons als schrijvers.

  Ga er alsjeblieft mee door.
  Marinus

 2. Emmy Gilhuys - 19 June, 2015 @ 06:21

  Hartelijk dank voor deze tips. Als beginnend schrijver had ik dit duwtje in de rug net nodig!

 3. A de G - 20 June, 2015 @ 07:56

  Ik heb met de tips heel wat teksten gemaakt. Bedankt!
  Er is nu helaas geen opdracht meer beschikbaar op niveau 4.
  Ik heb wel positieve beoordelingen gehad. Zou ik mee mogen schrijven op niveau 4+?

Leave a Reply

Your email address will not be published / Required fields are marked *